viernes, 19 de noviembre de 2021

CALENDARI LITÚRGIC



SIGNIFICAT

Any litúrgic o calendari litúrgic és el cicle de les celebracions litúrgiques durant l'any de l'església cristiana que determina quan se celebren les festes, els memorials, les commemoracions i les solemnitats i quines porcions de les escriptures han de ser llegides. L'església occidental (Catòlica i evangèlica) i l'oriental (Ortodoxa) tenen dates diferents per a les diferents festes però la seqüència és essencialment la mateixa.

L'any litúrgic està format per diferents temps litúrgics. Aquests són temps en què l'Església ens convida a reflexionar i viure d'acord amb algun dels misteris de la vida de Crist. Comença per l'Advent, després ve el Nadal, Epifania, Primer temps ordinari, Quaresma, Setmana Santa, Pasqua, Temps Pasqual, Pentecosta, Segon temps ordinari i acaba amb la festa de Crist Rei.

L'Advent és temps d'espera per al naixement de Déu al món. És recordar Crist que va néixer a Betlem i que vindrà novament com a Rei al final dels temps. En acabar l'Advent, comença el Temps de Nadal, que va des del Nadal o el Naixement, que se celebra el 25 de desembre i ens recorda que Déu va venir a aquest món per salvar-nos. L´Epifania se celebra cada 6 de gener i ens recorda la manifestació pública de Déu a tots els homes. Aquí conclou el Temps de Nadal. El primer temps ordinari és el que va de la festa de l'Epifania fins a inici de Quaresma. En el Primer i el Segon temps ordinari de l'Any litúrgic, no se celebra cap aspecte concret del misteri de Crist. La Quaresma comença amb el Dimecres de Cendra i es prolonga durant els quaranta dies anteriors al Triduo Pascual. La Setmana Santa comença amb el Diumenge de Rams i acaba amb el Diumenge de Resurrecció. El Diumenge de Pasqua és la festa més gran de l'Església, en què se celebra la Resurrecció de Jesús. Després de Pentecosta segueix el Segon temps ordinari de l'any litúrgic que acaba amb la festa de Crist Rei.

SÍMBOLS:

Blanc: significa alegria i puresa. S'utilitza en el temps de Nadal i Pasqua

Verd: significa esperança. S'utilitza en el temps ordinari

Morat: significa dol i penitència. S'usa a Advent, Quaresma i Setmana Santa

Vermell: significa el foc de l'Esperit Sant i el martiri. S'utilitza a les festes dels sants màrtirs ia la Pentecosta.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

SANT BALDIRI

SANT BALDIRI Creador del nom: San Baudilio (segle IV d. C.), segons els martirologis, va ser un diaca i màrtir que va sofrir assots i molts ...