martes, 26 de abril de 2022

LA PASQUA

 LA PASQUA

La Pasqua celebra la resurrecció de Jesucrist al tercer dia després d'haver estat crucificat , segons és relata en el Nou Testament de la Bíblia. És la celebració més important de l'Església cristiana. És també coneguda com Dia de Pasqua, Diumenge de Pasqua, Diumenge de Resurrecció, Diumenge de Glòria o Diumenge Sant. Amb la Pasqua finalitza la Setmana Santa, dies en què és commemora la crucifixió i mort de Jesús el Divendres Sant i se celebra la seva resurrecció i aparició davant els seus deixebles el Diumenge de Pasqua. Amb la Pasqua inicia un període conegut com Temps Pasqual, que dura cinquanta dies, i que finalitza el Diumenge de Pentecosta. Segons els Sagrades Escriptures, amb la Pasqua Déu dóna als cristians l'esperança per la resurrecció i per una nova forma de vida , representada al retorn de Crist d'entre els morts. És una festa mòbil, el dia vària cada any. Això és deu al fet que la data no és fixada seguint el calendari civil, sinó per l'any litúrgic, que és regeix pels cicles lunars. Així, la Pasqua es situa sempre després de la primera lluna plena després de l'inici de la primavera a l'hemisferi nord, i de la tardor, al sud.

A mitjan segle XIX, les mones perden la seva senzillesa inicial i la seva presentació es fa més complicada, enriquint-se amb diferents adorns de xocolata. A Catalunya, la mona presenta una evolució que la fa totalment diferent: va començar substituint-se l'ou de gallina per un de xocolata, combinant la tradició local amb les tradicions de Setmana Santa a Europa i -posteriorment- l'ou de xocolata va adquirir altres formes (personatges de dibuixos animats, animals, etc.) que es col·loquen damunt del pastís. La passió per la xocolata va acabar sent la base de la mona, fent els pastissers autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.

Amb el temps, aquestes tradicions es van incorporar a la festivitat de Pasqua de Resurrecció i avui dia l'ou de Pasqua és un símbol universal. Per a molts, l'ou s'assembla a la resurrecció com un símbol de vida nova. 



El conill de Pasqua és un dels símbols de la festivitat de la Pasqua; representa la fertilitat, el naixement i esperança de vida. Abans de Crist, els pobles germànics consideraven el conill un símbol de la fertilitat, i associaven la seva aparició a l'inici de la primavera, amb el renaixement i la renovació de la naturalesa després de l'època d'hivern.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

SANT BALDIRI

SANT BALDIRI Creador del nom: San Baudilio (segle IV d. C.), segons els martirologis, va ser un diaca i màrtir que va sofrir assots i molts ...