viernes, 25 de marzo de 2022

L'INFINIT

L'INIFIT

L'infinit en l'àmbit matemàtic
Encara que aquest símbol està molt relacionat a les matemàtiques, el seu significat no esta totalment relacionat. Es tracta d'una idea representativa d'alguna cosa que no te fi, en el cas de l'àmbit matemàtic el seu significat es refereix a la infinitat dels números, és a dir, una successió que no termina. Gràficament es representa com “∞ ” que és una mena de vuit horitzontals, d'aquesta forma tan particular se li dona motiu e, fet que aquesta figura no té principi o fi recognoscible, és contínua.

Es podria dir que aquest símbol és considerat com una idea o concepte, que pot jugar diversos papers d'acord a com s'utilitzi, no té una definició concreta. A vegades, pot ser substitut de un número concret en certes equacions matemàtiques. En l'àmbit espiritual, també s'empra com un símbol representatiu. Fet servir per representar el significat d'eternitat, a més se li han atribuït qualitats sanadores i equilibrador del cos físic, mental i espiritual. També es relaciona amb el passat, present i futur, és a dir, un cicle sense fi.

L'infinit en l'àmbit religiós
En l'astrologia és empleat de diverses maneres, des de representar l'amor i la família fins a la dualitat de les coses en equilibri perfet, el bé i el mal, el blanc i negre. En l'àmbit religiós, sobretot el catolicisme, aquest símbol representa la vida eterna, un concepte aplicat a la fe en crist i la seva resurrecció. També s'aplica molt en l'àmbit de la joieria, per demostrar un amor interminable o etern de la persona que regala aquesta joia. Està vinculada a l'antiga alquímia i la seva idea de transformació constant.


Origen: En l'àmbit morfològic, la paraula en si, prové del llatí lemniscata i del grec “λημνίσκος”, la qual cosa fa al·lusió a una espècie de llaç tancat en el sentit literal de la paraula. No obstant això, fins al moment no hi ha per al símbol infinit origen definit i és per això que abordarem aquest punt separat en seccions que facilitin plantejar una providència simbòlica.
L'infinit en l'àmbit morfològic. 

Aparició en les matemàtiques: L'any 1655 el conegut matemàtic, de nom John Wallis, qui a més era també filòsof, va escriure un llibre titulat De Sectionibus Conicus, on bàsicament va buscar conceptualitzar el significat de l'eternitat o infinit de manera gràfica en un sol símbol, el famós vuit horitzontals, és des d'aquest moment clau per a la història en el segle XVII, on es comença a utilitzar aquest símbol per a expressar aquelles nocions sense fi en l'àmbit matemàtic. Malgrat això, molts encara es pregunten d'on va sorgir la idea en Wallis de representar aquest concepte d'aquesta manera tan específica, i per què aquesta forma de vuit horitzontals i no altra.

Per finalitzar, cal dir que l'infinit mai tindrà un significat concret ja que en cada àmbit fa diferents funcions. 

lunes, 14 de marzo de 2022

L'11M

L'11 M

En aquesta entrada explicaré el que va ser l'11 de Març a Madrid. Pel que fa els antecedents cal destacar que l' 11 de setembre de 2001 es van produir els atemptats del 11S als Estats Units. 19 membres de la xarxa Al-Qaeda van segrestar avions comercials per a ser impactats contra diversos objectius, causant la mort da'l voltant de 2996 persones i deixant a 25000 ferits. A Espanya havien succeït alguns esdeveniments relacionats amb atemptats d'aquesta naturalesa. Al desembre de 2001 a Karachi es pren la decisió d'atemptar a Espanya, ratificada al febrer de 2002 a Istanbul durant una reunió d'organitzacions gihadistes nord-africanes i aprovada pels dirigents del-Qaeda cap a finals de l'estiu o inicis de la tardor de 2003. La xarxa del 11-M va estar connectada amb la matriu del-Qaeda al Pakistan mitjançant Amer Azizi, adjunt al seu cap d'operacions externes i antic destacat membre de la cèl·lula d'Abu Dahdah. El 18 d'octubre de 2003, Bin Laden expressa i directament amenaça a Espanya després del suport explícit i visible, per part del Govern, a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i per la participació de les Forces Armades espanyoles en la coalició que va ocupar l'Iraq després de la invasió, emeses pel canal de Qatar Al Jazeera. 

Atemptat de l'11 de Setembre
​ L'endemà, com a nota d'agència, va ser publicitada pel periòdic El Mundo i altres mitjans. A la fi de 2003, el Centre Nacional d'Intel·ligència emet nota informativa en la qual informava d'un comunicat de Bin Laden i de les amenaces d'atemptat gihadista que planava sobre Espanya. En el mateixos sentit va informar la Comissaria General d'Informació en una nota datada el 28 de desembre de 2003, comunicant que Al-Qaeda, amb un operatiu de l'organització Ansar a l'Islam, estaria reclutant extremistes islàmics a Tunísia i Algèria, per a traslladar-los a Alemanya i Espanya a fi de planejar atemptats a Europa. El 10 de desembre de 2003, l'òrgan d'Informació d'Ajuda al Poble Iraquià (Centre de Serveis dels Muyahidin), en la llista de distribució del Global Islamic Mitjana (*GIM), a través d'internet, difon un document on aconsella atemptar contra Espanya.

"Foto de los Azores"
"La foto de las Azores", va ser una reunió mantinguda a les illes Açores el 16 de març de 2003 pels caps de govern dels Estats Units (George W. Bush), el Regne Unit (Tony Blair), Espanya (José María Aznar) i Portugal (José Manuel Durão Barroso) -qui exercia a més d'amfitrió- prèvia a la Invasió de l'Iraq el 20 de març de 2003. En la Cimera de les Açores es va adoptar la decisió de llançar un ultimàtum de 24 hores al règim iraquià encapçalat per Saddam Hussein per al seu desarmament, sota amenaça de declaració de guerra. A Espanya la cimera de les Açores va ser molt criticada i, segons alguns experts, va suposar un punt d'inflexió que va marcar l'inici de la caiguda del PP, que s'accentuaria encara més amb el 11-M. L'ultimàtum finalment va desembocar en la invasió de l'Iraq (Operació Llibertat Iraquiana) per una coalició internacional de països sense el suport explícit de l'Organització de les Nacions Unides, encara que es van emparar en la Resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides


11 de setembre per al món, Els atacs van tenir un impacte significatiu en els mercats estatunidencs i mundials. La Reserva Federal va reduir temporalment els seus contactes amb bancs per la falta de l'equip perdut en el districte financer de Nova York. En hores, es va recuperar el control sobre el subministrament de diners, amb la conseqüent liquiditat per als bancs. Els sistemes del NYSE no van ser danyats per l'atac, però els danys en les xarxes telefòniques del sistema financer del *World *Trade *Center van impedir que funcionés. L'economia del Baix Manhattan, tercer districte econòmic dels Estats Units, va quedar devastada. El 35% del sòl d'oficines, molts d'ells de classe A, van ser destruïts o danyats. Pel que fa els efectes en la salut a causa de les bombes van haver moltes sustàncies tòxiques. La exposició a diversos productes tòxics i els contaminants de l'aire circumdant a les Torres després de l'ensulsiada del WTC podria tenir efectes negatius en el desenvolupament fetal. A causa d'aquest risc potencial, un notable centre de salut de nens està actualment analitzant als fills de mares que estaven embarassades durant l'ensulsiada del *WTC i que vivien o treballaven prop de les torres. El personal d'aquest estudi avalua als nens usant test psicològics cada any i entrevista a les mares cada sis mesos.

l'11 M a Madrid: 8 am. Sona el telèfon: "No vagis a sortir de casa. Ha explotat una bomba a Atocha. Encara no se sap què ha passat". Aquest dijous 11 de març de 2004 van ser molts els que van rebre una trucada similar si vivien a Madrid (Espanya). Deu bombes van començar a detonar en quatre trens diferents a partir de les 7.37 del matí, hora punta al Madrid d'extraradi que es prepara per a anar al treball. 192 morts i més de 2.000 ferits va ser el saldo en cru del major atemptat gihadista que s'ha comès a Europa. Més tard, la policia va detonar de manera controlada dos artefactes que no havien esclatat i posteriorment va desactivar un tercer que seria clau per a la recerca que va conduir a la identificació dels autors.




martes, 8 de marzo de 2022

QUARESMA

CARNAVAL: Hi ha fonts que asseguren que l'origen del Carnestoltes, tal com el coneixem ara, es remunta a més de 5.000 anys i alguns el situen en l'Imperi Romà, ja que està relacionat amb les Saturnals, unes festivitats realitzades en honor al déu Saturn. Uns altres, el situen a Grècia, ja que també celebraven uns festejos similars on es venerava a Dionisio, entre altres. Totes aquestes festivitats tenien en comú l'època de la seva celebració: febrer, una època de transició de l'hivern a la primavera i en la qual tenien lloc ritus de purificació, coincidint amb els últims dies de la letargia hivernal de la naturalesa, ja que es creia que el déu Saturn, vagava per la terra tot l'hivern i que necessitaven els rituals i ofrenes per a portar-lo a l'inframón per a començar la collita d'estiu
Són els últims dies abans de l'abstinència de Quaresma i per això se celebren en gran: música, disfresses, deliciosos menjars, balls i paròdies desborden els carrers i places. Però potser el més particular d'aquesta festa és la varietat de tradicions que podem trobar en llocs molt diferents.
Hi ha diferents llocs on es celebra el carnaval, uns exemples:



- Els Indians de la Palma: Són de sobres coneguts els carnestoltes canaris de Tenerife o Gran Canària, amb les seves fastuoses desfilades i cavalcades, però també a la Palma tenen la seva celebració particular. El dilluns de Carnestoltes es reviu la històrica arribada dels indians a l'illa amb una multitudinària festa en la qual tothom vesteix de blanc i els carrers (i tots els assistents) es cobreixen de pólvores de talc. 

- Cadis i les seves facècies: El gadità és potser un dels nostres carnestoltes més famosos gràcies a les facècies, els cors i les comparses de les agrupacions festeres. Les seves cançons humorístiques tenen lletres molt esmolades que carreguen contra qualsevol tòpic, personatge o tema de l'actualitat, amb molta ironia i sense pèls en la llengua




QUARESMA: Es coneix com a Quaresma al període de 40 dies que precedeix la celebració principal del cristianisme: la Resurrecció de Jesucrist, que es festeja el Diumenge de Pasqua. L'inici de la Quaresma està marcat pel Dimecres de Cendra i el final per la vespra del Diumenge de Pasqua o de Resurrecció. La Quaresma és un període de preparació, purificació, reflexió i conversió espiritual. En aquest temps es diu els fidels a guardar dejuni i penitència, tal com ho va fer Jesús en el desert, abans de la seva sortida a la vida pública. La finalitat de la Quaresma és preparar-nos espiritualment per a rebre a Déu en les nostres vides, bé per haver-nos apartat del seu camí, o bé per a reflexionar sobre els sacrificis que va haver de fer Jesús per a deslliurar-nos dels pecats.


SETMANA SANTA: és una de les celebracions anuals populars més importants de la cultura cristiana, que commemora les diferents etapes de la Passió de Jesucrist: des de la seva entrada a Jerusalem, fins a la seva viacrucis, mort i resurrecció. La Setmana Santa és un dels moments anuals de major intensitat litúrgica i ritual del cristianisme. En termes religiosos, la Setmana Santa representa l'última setmana del messies en la Terra. Per això, els seus continguts rituals van des del triomfal, fins al tràgic i el gloriós. Sol celebrar-se en una data variable de l'any, entre març i abril, després del Diumenge de Rams, i a partir del Dimecres de Cendra, els dies comencen a ser “dies sants”. De tots ells, els més importants són l'anomenat “Tridu Pasqual”, que abasta des del Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua (o Domingo Resurrecció) 

Per què canvia la data cada any?
Quan el Carnestoltes acaba, comença la quaresma, que un període de reflexió. Després arriba la Setmana Santa, en la qual es commemora la vida i el sacrifici del qual per als catòlics és el “fill de Déu”. Depèn del calendari lunar, de manera que el següent diumenge a la primera lluna plena després de l'inici de la primavera en l'hemisferi nord és el Diumenge de Resurrecció.

SANT BALDIRI

SANT BALDIRI Creador del nom: San Baudilio (segle IV d. C.), segons els martirologis, va ser un diaca i màrtir que va sofrir assots i molts ...